Bevezetés a Napenergiahasznosítás világába! - Alapfogalmak 2. rész

...Múltkori írásunkat egy költői kérdéssel zártuk és azon írásnak második részeként ugyanennél a kérdésnél vesszük fel a folytatás fonalát. Mit választasz kedves Olvasó a folyamatosan emelkedő villanyszámlát, vagy a napelemet? A kérdés megválaszolása senki számára nem lehet objektív és tényeken alapuló egészen addig, míg a napelemes rendszerek alapfogalmait nem ismerjük. Így a mai írásunk témája is ezeknek az alapfogalmaknak a további megismerése. Kezdve azzal a tényszerű megállapítással, hogy



-Napunk az el nem fogyó energia forrása

A napenergia, napelemekkel történő hasznosítása a megújuló energiatermelés egyik olyan modern ága, ahol az energiatermelés közvetlenül a nap sugárzásának segítségével történik.

A két leginkább közismert, a nap energiáját hasznosító eszköz a napkollektor és a napelem. A napkollektor felhasználási célja, hogy a napsugárzás energiáját hőként hasznosítása. Míg a napelem a napsugárzást elektromos árammá alakítja, és a hozzá kapcsolódó rendszer  révén a felhasználó ezt az áramot hasznosíthatja eszközeinek, háztartásának működtetésére.

Megnyugtatásként eltérésük okán, a két említett rendszer tökéletesen “elvan” egymás mellett, akár egy tetőn is. Mivel a két rendszernek mások a használati céljai, így egyre elterjedtebbek is ebben a formában, egyre több helyen találhatók egymás mellé telepítve ezen rendszerek.

Az említett rendszerek használata emberiség számára hosszú távon fenttartható, továbbá gyakorlatilag végtelen ideig el tud látni bennünket energiával.

Továbbá szintén nem lehet elégszer kihangsúlyozni, hogy a Nap az egész emberiség teljes éves energiaigényének megfelelő energiát egy órányi idő alatt besugározza a földre. Jelenleg ennek hatalmas mennyiségű energiának csak egy igen apró töredékét hasznosítjuk.




-Energia tárolása

A megtermelt energiának optimális tárolási lehetőségeire folyamatosan zajlanak kutatások. Ezek a megoldások nem a távoli jövő vágyálmai, mert több országban már engedélyezettek ezek az energiatároló rendszerek. A legismertebb közülük az otthoni használatra készült PowerWall és az ipari felhasználásra is alkalmas PowerPack. Ezek az energiatároló rendszerek sorbakötve már képesek lehetnek, akár országok ideiglenes energiaellátására és segítségükkel azok energiastabilizálása is megoldhatóvá válhat..)

-Teljesítmény és azok kifejezései

A napelemes rendszerek világában a leggyakrabban a watt (W), és annak többszörösét jelentő kilowatt (kW) és megawatt (MW) kifejezésekkel találkozhatunk. Ezzel pedig az adott elektromos termék teljesítményt tudjuk kifejezni.
A napelemes rendszerek esetében a napelemek teljesítményének mutatószáma a watt. Viszont, ha már többet kapcsolunk össze az összteljesítményük már akkora, hogy egyszerűbb azt kilowattban, vagy éppen megawattban meghatározni:

  • 1 000 W = 1 kW
  • 1 000 kW = 1 MW
  • 1 000 000 W = 1 MW

KILOWATTÓRA (kWh)

A kilowattóra jelöléssel és kifejezéssel már mindenki találkozhatott  a villanyórájára, vagy az áramszámlára tekintve, ugyanis a felhasznált – és/ vagy a napelemes rendszerrel megtermelt – áram mennyiségét a szolgáltatók ezzel a mértékegységgel mérik. (kWh) jelezi a fogyasztó számára az 1 adott órányi idő alatt, az általa felvett elektromos munkát 1 kW teljesítmény mellett. Vagyis ez a mérőszám jelzi bekapcsolt illetve használat alatt lévő eszközeinek egy órányi működés melletti energiafogyasztását.

A napelemes rendszerek méretezésének esetében ezen okból merül fel az a kérdés, hogy az adott épületnek mekkora a teljes/ átlagos fogyasztása éves szinten kilowattórában megadva. Mivel ennek az információnak birtokában a szakembereink egy egyszerű képlettel meghatározhatják a szükséges rendszerméretet.

WATT PEAK (Wp) KILOWATT PEAK (kWp)

Az árajánlatadók vagy kivitelezők részéről gyakran elhangzó kifejezés a watt-/kilowatt peak kifejezés is,ami nem minden esetben egyértelmű a megrendelők részéről. De mit is jelent a watt-/kilowatt peak. Ez a kifejezés nem más, mint magának a telepített, vagy telepítésre kerülő  napelempanel, vagy a teljes rendszer névleges teljesítménye. Ez az érték utal arra a csúcsteljesítményre, amire a laboratóriumi, a gyártó általi termékteszteken maximálisan képes lehet a termék. Ez a szám csupán gyártói iránymutató amelytől a napelemes rendszer termelése valós körülmények között eltérő lehet.

A jövő nem csupán hatékony, de biztonságos!

A Huawei Technologies az egyre terjedő technológiát igyekszik még biztonságosabbá tenni legújabb fejlesztésével. A kereskedelmi forgalomban lévő napelemeknek a fogyasztó oldalán kapcsolódnak a hálózathoz, így kiemelten fontos, hogy biztonságosan, anyagi kár és személyi sérülések okozása nélkül működjenek. Elsősorban az egyenáramú ív okozta elektromos tűzesetek jelentenek kockázatot.
Noha egyáltalán nem gyakori, hogy egy napelemes rendszer tüzet okozzon, akár egyetlen ilyen baleset is aggasztó lehet. Kutatások igazolják, hogy a napelemmel szerelt épületek többségénél regisztrált tűzesetek nem a szerkezetben bekövetkezett rövidzárlat miatt alakulnak ki, forrásuk többnyire kivitelezési hiba. Ezért is fontos, hogy a napelemes rendszer minőségi elemekből és megfelelő szaktudással készüljön el, hisz a nem kívánatos tűz nem csak anyagi kárt okozhat, hanem emberéleteket is veszélyeztethet.

A napelemes rendszerben az íveket laza csatlakozások, gyenge érintkezés, megszakadt kábelek, öregedő, vagy sérült szigetelőanyagok, hibás vezetékek okozhatják. Az egyes gyártók által forgalmazott csomagokban a rendszer működésének beállítása hagyományosan főként emberi tapasztalatokon alapul, vagyis a technológia korábban nem volt képes az ívkisüléseket hatékonyan azonosítani.

A Huawei ezen hibák megoldására fejlesztette ki az AI BOOST AFCI intelligens ívérzékelő megoldást. Ez a Huawei technológiai tapasztalataira támaszkodva, a mesterséges intelligenciának köszönhetően hatékonyan alkalmazkodik és képes azonosítani az ívjellemzőket különböző helyzetekben.

A vállalat olyan ívérzékelőt és gyors leállítási technológiát kínál, amelyek felhasználhatók az ívveszélyek hatékony megelőzésére a tetőtéri napelem rendszerben, összetett környezetben. Valamint a nagy pontosságú érzékelést szélesebb körben valósítják meg, akár 200 méteres kábelhossz esetében.


-Naperőművek


A naperőmű gyűjtőfogalom, a megújuló energiaforrásokat felhasználó erőművek egyik csoportja, amelyekben a napsugárzás energiáját hasznosítják.

Megkülönböztetünk napelemeket alkalmazó fotovillamos naperőműveket, ahol a Nap elektromágneses sugárzását közvetlenül alakítják villamos árammá napelem segítségével, és naphőerőműveket, amelyek a napkollektorok elvén a Nap infravörös energiáját gőzfejlesztésre használják és ezt turbinákkal alakítják elektromos árammá. Ez utóbbi hőt lehet hasznosítani közvetlenül is fűtésre.

2003-ban még csupán alig több mint 700 megawattóra energiát állítottak elő világszerte napenergiából. Ma már ez a termelési érték az ipari célú napelemek és a házi, lakossági napenergia hasznosításnak is köszönhetően ennek a számnak a többszöröse.

A szolártechnológia létjogosultságát és térnyerését az is jól illusztrálja, hogy már 2014 végén Magyarország beépített napelem-kapacitása 80 megawatt volt. Az egy főre jutó napelem-kapacitás tekintetében ez körülbelül 8 watt/fős értéket jelentett.
Magyarországon sokáig csak fél megawattos napelemparkok épültek, 2015 végén azonban Visonta közelében elindult a termelés az ország akkori legnagyobb naperőművében. A 15 megawattos létesítmény a Mátrai Erőmű Zrt. építette, amely 20 százalékos növekedést jelentett 2014/2015 viszonylatában a beépített napelem-kapacitás tekintetében. A visontai naperőmű által megtermelt villamosenergia-mennyiséggel lehetőség nyílt egy kisebb város, körülbelül ezer háztartás zöld energiával történő ellátására. Ezt követően és jelen pillanatban nagy erőkkel fejlődnek és létesülnek itthon hasonló és nagyobb a megújuló napenergiára alapozó beruházások. A korai és a mostani beruházásoknak köszönhetően környezetvédelmi szempontból is fontos eredmények születtek, ugyanis a naperőműveknek köszönhetően a magyarországi szén-dioxid kibocsátás az elmúlt évek során legalább 24 ezer tonnával csökkent. A Solár97 munkatársai büszkék vagyunk arra, hogy az elmúlt években a mi munkánknak köszönhetően is a hazai megtermelt napenergia mennyisége nőtt, ezen növekedéssel pedig csökkenteni tudtuk a fosszilis tüzelőanyagú energia ellátás és az ebből eredő környezetszennyezés mértékét.

Következő írásunkban immáron az alapismeretek birtokában adunk számodra/ számotokra választ a kezdő kérdés egy részére és arra, hogy hálózati áramszünet esetén vajon lesz-e napelemmel megtermelt otthoni áramunk!

NAPELEM KALKULÁTOR

Számítsa ki pár kattintással az Ön napelemes rendszerének árát!

Számítás most