Napokon belül új változások lépnek életbe a napelemrendszerek támogatásában és az Inverterek telepíthetőségében, használatában!

Az elkövetkező napok, hónapok során több, az eddigiektől eltérő változás is várható a már telepített és a még csupán telepítésre váró napelemek támogatási illetve azok üzemeltetésének, használatának rendszerében! Ezekről a várható változásokról és azok dátumairól szól mai írásunk!

Hazánkban az elmúlt években az állami támogatásoknak is köszönhetően rohamosan fejlődik a napelemes piac. Viszont ez a növekvő számú rendszer egyre növekvő mértékben jelent terhelést az egyébként jócskán modernizálásra szoruló itthoni elektromos hálózati rendszerre. Ezen elavultság okán vált szükségessé a későbbiekben telepítésre kerülő napelemes inverterek szabályozása.
Az idei év január 1-e óta mindenki számára elérhető az otthonfelújítási támogatás, amelynek keretében egy esetleges otthoni napelemes rendszer telepítésére is van lehetőség. A támogatás részeként utólag maximum 3 millió forint a visszaigényelhető összeg fele-fel arányban, azaz, az anyagköltség és a munkadíj után 50-50 százalékban a gyermeket nevelő szülők számára. Az idei év első harmadában, 2021 február 22-én újra megnyitották a 0 százalékos hitelprogramot Pest megyében és Budapesten. Ez a hitelprogram a Magyar Fejlesztési Bank VEKOP-5.2.1-17 kódszámon található hitelprogramja. További lehetőségként, a lakossági energiahatékonyságot célzó és támogató csomag is felhasználható napelemek telepítésére, de várhatóan az idén (2021) nyarán az Innovációs és Technológiai Minisztérium égisze alatt egy további támogatási program is elindul! Ennek a nyárra várható támogatási programnak a keretében juthatnak vissza nem térítendő támogatáshoz több ezeren és segíthet akár több tízezer, az energiaszegénység kockázatának kitett családon.
Az ilyen és ezekhez hasonló támogatásoknak köszönhetően a vártnál is nagyobb ütemű fejlődés tapasztalható, illetve látható  hazánkban a napelemes rendszerek fejlődésében, megvalósulásukban. Ennek az exponenciális fejlődésnek az egyenes következménye az a sajnálatos tény, hogy az elavult, több évtizede meglévő, s csupán karbantartott, de relevánsan nem fejlesztett, nem modernizált régi elektromos hálózati rendszer nincs felkészülve erre a rohamos és robbanásszerű forradalmi fejlődésre! Ez a rohamos fejlődési tempó tette szükségessé a napelemek invertereinek plusz terhelésének enyhítését. Ez a szükséges új szigorítás néhány napon belül, 2021. április 30-án lép életbe, ezen szabályozás hatálybalépését követően az egyfázisú termelőegység csuppán 2,5 kilovoltamperig csatlakoztatható a kisfeszültségű hálózatra, míg a 2,5 kilovoltamper felett már csak a 3 fázisú csatlakoztatásra lesz lehetőség. Példa a 2021. április 30-a utáni, a már új szigorúbb szabályozásra, ha a megrendelő egy 3 kilowattos, illetve nagyobb rendszert szeretne telepítetni, úgy azt április 30-a után csakis 3 fázisú inverterrel teheti meg. Az új szabályozás elvárásának megfelelés sajnálatosan a megrendelők részére a későbbiek során minimum 100 ezer forintos többletköltséggel is járhat.
Továbbá az idei évre nézve akad még egy igen fontos dátum a napelemeket használók és azok telepítése előtt állók számára, amit érdemes megjegyezni. Ez a dátum 2021. július 1! Ettől a naptól kezdve csupán bruttó elszámolással köthetünk szerződést napelemes rendszer kiépítésekor nem pedig a most hatályos, szaldós elszámolási rendszerben. Ennek az új elszámolás rendszernek részletei ugyan még nem ismertek, azok még nem kerültek kihirdetésre!

NAPELEM KALKULÁTOR

Számítsa ki pár kattintással az Ön napelemes rendszerének árát!

Számítás most