További Pontosítások a Napelemes és Fűtési Rendszerek Támogatási Pályázatánál!

Korábbi bejegyzésünkben tudósítottunk a hamarosan megnyíló napelemes lakossági támogatás indulásáról. Az elmúlt néhány napban amiként az, az írásunk címében is olvasható pontosabbá váltak a feltételek és a támogatás igénylésének területi lebontása a dátumok tekintetében. Szeptember 12-ig zárult a társadalmi egyeztetése annak a lakossági napelemes és fűtési pályázatnak, amire már annak beharangozása óta óriási érdeklődés mutatkozik. Ez a felfokozott figyelem nem is meglepő, mivel a hamarosan elinduló támogatási lehetőség 100%-os és vissza nem térítendő.

A napokban szakértői webkonferenciát tartottak a szóban forgó és az írásunk alapját képező pályázatról. Mai írásunkban szándékunk, hogy összefoglaljuk azokat a fontos információkat, amelyeket a webkonferencián résztvevők hallhattak.

A webkonferencián résztvevő szakemberek összefoglalták, hogy mi is a konkrét célja a pályázatnak, illetve melyek lesznek a támogatható tevékenységek, továbbá kitértek arra is, hogy milyen feltételekkel lehet pályázni. Pontosításra került az is, hogy kik azok, akik élni tudnak majd ezzel a pályázati lehetőséggel, továbbá, hogy kik kerülhetnek kizárásra a lehetőségből. Számszerűsítették, a pályázaton résztvenni kívánók milyen kereseti feltételek mentén jogosultak igénybe venni a jelen támogatást. Azt is elmondták mely ingatlanok jöhetnek számításba a pályázat esetében. Végezetül, a beadási határidőkre is kitértek az előadó szakemberek!

Tehát nézzük az új, az eddigiektől pontosabb részleteket!

Mi a pályázat célja, kik a támogatandó célközönség?

A pályázat céljai közé tartozik, hogy a lakosság a különböző lakóépületeket megújuló energiaforrással lássa el és energiakorszerűsítést hajtsanak végre. Ezáltal korszerűbb kényelmes, környezettudatos otthonokban lakjanak az emberek. További célkitűzése a támogatásnak a rezsicsökkentés és az üvegházhatású gázok kibocsátásának visszafogása is.

Az eddig is köztudott volt, de most ismételten megerősítésre került, hogy uniós forrásból érkező pályázati pénzről van szó, amely támogatás fő célja, a környezetünk megóvása, a károsanyag kibocsátás csökkentése, ezzel is segítve a mihamarabbi karbonsemlegessé válási folyamatokat lakossági szinten. A most induló, de a jövő évekre is átívelő napelemtelepítési és ehhez kapcsolódó fűtés-korszerűsítési támogatás mintegy 202 milliárd forintos kerettel valósulhat meg.

Melyek a támogatható tevékenységek?

A támogatható tevékenységek közül elsősorban a tetőszerkezetre helyezett, saját fogyasztás kiváltását célzó napelemes rendszer létesítéséről volt szó. A konferencián résztvevők fontosnak tartották kijelenteni, hogy a pályázni szándékozók közül biztosan lesznek olyanok, akik házukat kizárólag, egy napelemes rendszerrel bővítenék és ennek megvalósulásakor már ezzel a bővüléssel is elégedettek lesznek. Ezzel ellentétben, (és ez nagyon is reálisan) feltételezhető, hogy lesznek azonban olyan pályázók akik a napelemes rendszer telepítésén túl igénybe vennék a nyílászáró cseréinek lehetőségét tovább a komplett fűtési rendszer megújításában gondolkodnak. ehhez kapcsolódóan pedig a napelemkhez kapcsolt akkumulátoros tárolórendszerek kiépítésében gondolkodnak, számolva használati melegvíz előállító rendszerek létrehozásának lehetőségével.

A pályázatban kik vehetnek részt?

Az első és egyik igen fontos kritérium, hogy a támogatási körben telepítésre kerülő napelemek csak olyan ingatlanokra tehetők fel, ahol az épület már alkalmas azok felhelyezésre, vagyis fontos szem előtt tartani, hogy ebből a pályázati pénzből a tetőszerkezetet nem lehet rendbe tenni, vagyis a megjelölt ingatlannak a napelemes beruházásra „kész” állapotúnak kell lenni.  Érdekességként: Az előzetes számítások szerint jelen pillanatban hozzávetőlegesen, mintegy 35 ezer háztartást érinthet ezen pályázati lehetőség.

Tehát lássuk, hogy konkrétan kik lehetnek az esetlegesen sikeres pályázók.
A támogatás feltételei szerint a pályázónak magyar adóazonosító jellel kell rendelkeznie, továbbá a beruházással érintett ingatlanban szükséges (rész)tulajdonjoggal rendelkeznie. A páyázónak hitelt érdemlően igazolnia kell, hogy megfelel a támogatás feltételéül szolgáló jövedelmi előírásnak továbbá állandó lakcímet rendelkezik a pályázat által érintett ingatlanban.
Arra a kérdésére, hogy van-e lehetőség több részletben megvalósítani a tervezett  beruházásokat abban az esetben, ha az ingatlannak több résztulajdonosa van, a szakértői válasz az volt, hogy egy ingatlanra ebben a támogatási projektben mindösszesen egy pályázat nyújtható be, vagyis érdemes jól át kell gondolniuk a pályázóknak a fejlesztési elképzeléseiket.

Jövedelmi előírások a támogatásban való részvételhez!

A jövedelmi előírás kapcsán fontos, hogy támogatásra csak az jogosult, akinek otthonában az egy főre eső éves jövedelem nem haladja meg a 4,85 millió forintot. Egy élő példát is bemutattak hogyan is kell számolni a jövedelmet. Az alábbi képlet szerint kell kalkulálni minden esetben:

Szamitas-800x124.png

S, kik azok akik nem pályázhatnak?

A konferencia során kitértek néhány fontos tényezőre is azzal kapcsolatban, hogy kik esnek ki eleve ebből a támogatásból, továbbá melyek lesznek a biztosan kizáró tényezők. Vagyis azok biztosan nem pályázhatnak, akikre az alábbi pontok valamelyike érvényes:

  • nem természetes személy (nem magánszemély)
  • nem rendelkezik magyar adóazonosító jellel
  • adótartozása van
  • kiskorú személy
  • megtévesztő adatot szolgáltat
  • cselekvőképtelen
  • adatszolgáltatási vagy nyilatkozattételi kötelezettségének nem tesz eleget.

Fontos azt is kiemelni példaként, amennyiben az igényt benyújtó család egyik tagja kft. – vel rendelkezik és a cég, a %-os aránytól eltekintve bármilyen kis százalékban szerepel a tulajdoni lapon akkor ez az ingatlan nem szerepelhet a pályázaton.  De a felsoroltakon kívül ennél több, kizáró ok is előfordulhat. Ezekről bővebben, konkrét érdeklődés esetén kollágáink nyújtanak tájékoztatást.

Mely ingatlanok pályázhatnak?

Várhatóan a családi ház kategóriájából pályáznak majd legtöbben! De a pályázat kiterjed,

  • használati megállapodással rendelkező, osztatlan közös tulajdonban lévő lakóház (ikerház, sorház) elkülöníthető, jogilag és energetikai szempontból önálló egységet képező épületére/ épületrészére; továbbá
  • legfeljebb 6 lakásos társasházi, illetve szövetkezeti ingatlanok részét képező épületrészre / lakásra

Magának az ingatlannak az elhelyezkedése ennél a pályázatnál csupán egy szempontból fontos, mégpedig azon okból, hogy mikor nyílik lehetősége benyújtani a pályázatot.
A 100 %-os vissza nem térítendő támogatás az ország bármelyik régiójában lévő ingatlanra vonatkozik. Az alábbi táblázat nyújt segítséget a beadási időszakok tekintetében.
 
A pályázat az alábbi első ütem keretében, régiónkénti csoportosításban a rendelkezésre álló forrás kimerüléséig nyújtható be.

Az első ütem 2021 november 15-től indul és a 202 milliárd forintos keret fele jut el a pályázókhoz ebben a körben! Ezt követően a másik részét három részre osztják, melyre későbbi időpontokban, 2022 márciusában, illetve 2023-ban, valamint 2024 tavaszán lesz lehetőség pályázni a jelenlegi tervek szerint. Az egyes célterület esetében kiemelték, ahol kizárólag napelemek jönnek a majdani támogatási pályázat megvalósítási tervének számításba, ott fontos mérőszám lesz, hogy csupán 5 kW-ig lehet napelemes rendszert telepíteni a tetőre.

Pályázati ütemterv:
Hataridok.png

Finanszírozás kérdésköre

A finanszírozás vonatkozásában elmondták, hogy a minimális támogatási összeg 500 000 Ft. A támogatás mértékének példájaként az alábbi számítás, kalkuláció lehet esetlegesen a segítségünkre! Amennyiben egy, a tetőszerkezetre helyezett, saját fogyasztás kiváltását célzó napelemes rendszer létesítése a célunk, úgy az alábbi konkrét bruttó összegre lehet számítani:2.896.108 Ft,

De a bővített támogatási igényre is volt egy hasonló példája a konferencia előadóinak. Amennyiben a napelemes rendszer telepítésén túl, a nyílászárók cseréje, akkumulátoros tárolókapacitás létesítése továbbá fűtési, valamint használati melegvíz előállító rendszerek elektrifikálása is szerepel a tervek között, úgy a támogatás mértéke az alábbi példában értelmezhető:

  • vízbázisú házközponti fűtési rendszerrel nem rendelkező ingatlan eseténesetén
  • bruttó: 9.368.464 Ft
  • vízbázisú házközponti fűtési rendszerrel rendelkező ingatlan esetén esetén bruttó:559.214 Ft.

Mint minden pályázat esetében itt is a gyorsaság a lényeg, ezen gyorsaság talán ebben az esetben még fontosabb (hiszen mindenki tapasztalhatta a korábbi pályázatok, sokszor félórát sem tartó keretének kiüresedését) Keresse kollégáinkat bizalommal, hogy ön ne csupán a gyors, de remélhetően a sikeres pályázók közé tartozhasson!

NAPELEM KALKULÁTOR

Számítsa ki pár kattintással az Ön napelemes rendszerének árát!

Számítás most