Legfrissebb! Újabb részletek a hamarosan induló napelem pályázatról!


Solar97_szereles_1.jpg
Nem új hír, -azoknak biztosan nem, akik folyamatosan figyelik a napelemekkel kapcsolatos lakossági pályázati lehetőségeket- hogy még az idei évben lehetőség nyílik a 100%-os vissza nem térítendő támogatásra pályázni. A megnyíló pályázattal többek között megvalósítható lesz az alacsony jövedelmű háztartások energiacsökkentése, illetve azok hatékony energia felhasználásának támogatása. Több korábbi cikkünkben írtunk már erről a pályázatról ám a mostani, újabb cikkünkkel az elmúlt hetek változásaihoz igazodva frissitjük, továbbá igyekszünk pontosítani az információkat!


Ami már biztos, hogy 2021 December.6-án indul el az új pályázati csomag!

A programban két műszaki tartalom valósítható meg, az egyiknél saját fogyasztást kiváltó napelem hozható létre, míg a másiknál a fűtési rendszer modernizálható napelemmel. A csomagot olyan otthonok számára dolgozták ki, ahol az ingatlan tulajdonosainak 2020. évi összevont jövedelme 0 és 4,85 millió forint közé esik. A pályázat véglegesített kiírását a közelmúltban tették közzé, ebben a tervezetthez képest több változást is eszközöltek. Mai cikkünkben a pályázathoz szükséges legfontosabb financiális részletekre koncentrálunk.
Mai cikkünkben két (talán ez a kettő a legfontosabb téma a pályázat kapcsán) témát érintünk



 Az első és talán a legfontosabb teendő, a megfelelő kivitelező kiválasztása, a másik, nem kevésbé fontos maga a támogatási összeg mértéke!
 
Érdemes tudni, hogy a pályázatban megjelölt beruházási feladatok estén, az anyagköltség, a munkadíj, valamint a kapcsolódó tervezési, energetikai tervezési, engedélyezési, illetve a kötelező nyilvánosság biztosítására vonatkozó költségek is elszámolhatóak! Amennyiben a pályázó a fűtéskorszerűsítést is beleveszi a pályázatba, úgy annak a megvalósításához elengedhetetlen és szükséges energetikai tanúsítványok beszerzésére is kérhető a támogatás.
A pályázat kiírásában tételesen van felsorolva, az egyes részberuházásokra elérhető keret áfával növelt bruttó összegekként, (anyag- és munkadíjjal együtt) – ezek az elemek sok esetben összekapcsolódnak-, így azokat együtt érdemes megvalósítani. Példaként: egy 1 kWh napelemes rendszerre 485 645 forint áll rendelkezésre, míg a pályázat legnagyobb tételét a 10-13,99 kWh-os akkumulátoros tároló jelenti, erre a formációra 2 949 061 forint érhető el. Szintén fontos kiemelni, hogy a földhőt alkalmazó hőszivattyú csupán abban az esetben számolható el, ha annak létesítéséről három eltérő regisztrált kivitelezőtől is érkezik ajánlat, mely érvényes ajánlatok közül a legalacsonyabb árút választják ki. A folyamattal kapcsolatos tervezés, az engedélyezés, a kötelező nyilvánosság biztosítása és az energetikai tanúsítványok költsége nem haladhatja meg az elszámolható kivitelezési összeg 5 százalékát!

A beruházás során annak legtöbb részmunkáját csakis olyan kivitelező végezheti, amely szerepel a pályázat hivatalos oldalának folyamatosan bővülő listáján (a TESZ97 Kft rendelkezik ezen regisztrált engedéllyel). Kivételt képez ezen regisztráció alól az energetikai tervezés és az engedélyezés, de szerződést ezeknél is kötni kell! A (napelemes rendszer létesítéséhez) szükséges jogi alapkövetelmények teljesítéséhez elengedhetetlen munkálat, például a mérőóracsere, ellenbnen ezen kivitelezés már vállalkozói szerződés nélkül is érvényes. (Feltéve, ha nem regisztrál kivitelezőt választottunk.) A nem regisztrált kivitelezőkkel és a saját kivitelezéssel elvégzett munka, valamint a saját beszerzésű anyagköltség nem számolható el. A pályázat során kizárólag a megújuló energia használatát, illetve az energiamegtakarítást segítő megoldásokat támogatják. A pályázati projekt során megvalósuló elszámolt, számlákkal igazolt költségek a kettős finanszírozás elkerülése érdekében más támogatási rendszerekkel, például az otthonfelújítási programmal nem vonhatóak össze!

A támogatás összegének mértékéről...

Az elérhető keret országosan nem egységes, annak mértéke régiónként eltérő! Várhatóan átcsoportosítható összegről beszélhetünk és elképzelhető lesz, ha valamelyik térségben, régióban marad felhasználatlan támogatási forrás, azt igény szerint át fogják csoportosítani máshová. Az igényelhető támogatás minimális bruttó összege 500 ezer forint. A tetőszerkezetre helyezett, saját fogyasztást ellátó napelemre maximum 2,9 millió! Napelemes rendszer telepítésére, fűtési rendszer hőszivattyúval történő elektrifikálására, energiatároló beépítésére és nyílászáró cseréjére pedig legfeljebb 11,3 millió forint lesz elérhető. A támogatás maximális értéke az elszámolható költség 100 százaléka, a kiírás szempontjából az önköltség nem releváns, hiszen a pályázati csomagban vissza nem térítendő támogatást biztosítanak! A pályázatban a kivitelezés megvalósításának során igényelhető a szállítói vagy támogatási előleg! Az előlegek a pályázat oldalán keresztül intézhetőek. A szállítói előleg a kivitelezővel kötött szerződés összegének 40 százalékánál nem lehet több, a támogatási előleg pedig maximum a támogatási keret 13 százaléka lehet!


További részletekkel kapcsolatban keresse bizalommal csapatunkat a TESZ97 Kft napelemmel foglalkozó csapatát a Solar97 munkatársait!





NAPELEM KALKULÁTOR

Számítsa ki pár kattintással az Ön napelemes rendszerének árát!

Számítás most