Újból változtak a napelemes támogatás pályázatának feltételei! 2021 december. 5


Újból változtak a napelemes támogatás pályázatának feltételei!

S, hogy kiket, milyen mértékben érintenek ezek a változások? Erről szól mai írásunk!



Holnap december 6-án indul el az a program, amellyel a lakosság napelemes és fűtéskorszerűsítési beruházásait segítik. Az eddig is köztudott volt, hogy a pályázat regionális lebontásban, négy ütemben fog megvalósítani. A megújult csomagban a korábbiakhoz hasonlóan a napelemes fűtéskorszerűsítésre legfeljebb bruttó 11,3; csak napelemre pedig maximum bruttó 2,9 millió forint érhető el, vagyis ebben nem történt változás. Amiként abban sem, hogy maga a támogatás 100 százalékban vissza nem térítendő és csak az olyan ingatlanok esetében vehető igénybe, ahol a tulajdonosok 2020. évi átlagjövedelme nem több 4,85 millió forintnál. A jelen pályázati felhívás alapján a nyugdíj, valamint a katás vagy kivás bevétel is jövedelemnek számít. Fontos kiemelni, hogy a programban, a beruházásokat csakis a pályázati oldal vonatkozó listájában szereplő kivitelezőkkel lehet megvalósítani! S, hogy mi változott?  Az elméletileg ősz elején véglegesített felhívást az elmúlt hetekben többször is módosították, így nem kis "felfordulást" generálva. November elején például olyan változásokat vezettek be, amelyek átrajzolták a lehetséges pályázók körét. De igazi meglepetésként, a napokban, nem sokkal a program holnapi december 6.-ai kezdete előtt, a kiírásnak újabb pontjait változtatták meg – volt olvasható az Agroinform oldalán.

 

A megközelítőleg tíz oldalas, november utolsó napján közzétett módosítási jegyzék érinti az igénylők körét, a jövedelemigazolások dokumentációját, az ingatlanra vonatkozó feltételeket, a támogatott tevékenységek körét, valamint a pályázati vállalásokat. A frissítéssel bekerült a kiírásba a nyugdíj jellegű jövedelem kifejezés, amely a háztartás jövedelemszámítása miatt fontos. A módosítás alapján nyugdíj jellegű jövedelemnek számít minden olyan bevétel, amelyet a nyugdíjfolyósító igazgatóság folyósít. További jelentősebb változás, hogy a programba immár csak olyan ingatlannal lehet bekapcsolódni, amely állandó lakhatási céllal épült.

Az immáron sokadjára megújult és remélhetően már véglegesnek tekinthető felhívásban az korábbiaktól részletesebben szabályozzák a telepíthető inverter tulajdonságait. Ez alapján az inverter kapacitása nem haladhatja meg főszabály szerint az 5 kW-ot, melytől 20 százalékos mértékben abban az esetben lehet eltérni, ha dokumentáltan igazolható, hogy a választott nagyobb kapacitású eszköz költsége alacsonyabb. Szintén fontos változás, hogy a tervezés költségénél a későbbiekben legfeljebb az elszámolható kivitelezési költségnek 10 százaléka számolható el mostantól.
A pályázati oldalon felhívják az érdeklődők figyelmét arra, hogy akik rendelkeznek már a kivitelezővel megkötött előszerződéssel, azokat semmilyen hátrány nem éri majd a változások miatt!

NAPELEM KALKULÁTOR

Számítsa ki pár kattintással az Ön napelemes rendszerének árát!

Számítás most